شناخت با ثبت کمپانی تعاونی توزیعی
شرکت های تعاونی تولیدی مثل دامداران , کشاورزان , رویش دهندگان زنبور عسل یا این که صاحبان صنعت های و هر گروهی دیگر که در جایگاه تولیدی نام برده گردیده اند , در صورت تشکیل تعاونی برای تامین نیازهای خویش از دسته تعاونی های توزیعی ( تامین کننده نیاز تولیدکنندگان ) محسوب میشوند .
• عضویت در کمپانی تعاونی توزیعی
عضو در موسسات تعاونی , فردی است ( واقعی ( که دارای شرایط درج شده درین ضابطه بوده و ملتزم به هدف ها بخش تعاونی و اساسنامه رسمی آن تعاونی باشد و چنانچه کمپانی در زمره تعاونی های تولیدی محسوب گردد , عضو موظف است شخصاَ هم در تعاونی اشتغال پیدا نماید . همینطور در تعاونی های یک سری منظوره به نسبت دادن تبصره 2 ماده 8 ضابطه بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی اگر عضویت مطلق باشد و همگی اشخاص بتوانند به صورت آزادانه عضویت کمپانی را علم آموزی کنند ; داشتن عضو غیرشاغل هم مجاز تلقی شده است . لکن هیات مدیره و مدیرعامل می بایست از دربین اعضاء مشغول به کار گزینش شوند .
• وضعیت عضویت در تعاونی ها
وفق ماده 9 مقرر در ضابطه بخش تعاونی اقتصاد کشورایران موقعیت عضویت به قرار زیر است :
1 - داشتن ملیت کشورایران ;
2 - عدم ممنوعیت رسمی و حجر , منجمله ورشکستگی به تقصیر ;
3 - عدم سوء پیشینه کیفری در جریمهها مرتبط با ارتشاء , اختلاس و کلاهبرداری ;
4 - التماس کتبی عضویت و تعهد رعایت قوانین اساسنامه تعاونی ;
5 - عدم عضویت در تعاونی شبیه .
• دست کم و حداکثر تعداد عضو
تعداد عضو در تعاونی ها بر طبق مولفه هایی همچون نسبت سرمایه , مجال اشتغال , گونه کار و رعایت اصل عدم تمرکز و تداول گنج , بوسیله آئین طومار ای گزینش می شود که به ثبت وزارت تعاون میرسد , اما در هر حال , تعداد اعضاء نباید کمتر از 7 نفر باشد . در این زمینه می بایست اذعان کرد کمپانی تعاونی به دو قسم است : ( کمپانی تعاونی عام ( که شرکتی است که عضویت در آن برای همگی آزاد است . تعداد اعضاء دراین تعاونی ها دستکم ( 500 ( نفر و بر طبق گونه تعاونی که وزارت تعاون گزینش کرده مشخص و معلوم می شود . تعداد اعضای شرکت ها تعاونی مصرف , دستکم ( 250 ( و در شرکتهای تعاونی آرامبخش حداکثر ( 500 ( نفر گزینش شده است . این ملاک در موسسات اشتغال زا با رعایت دست کم نباید از تعداد مجال های شغلی همیشگی طرح کمتر باشد و در بقیه موسسه ها برای حداکثر تعداد اعضای تعاونی , محدودیتی نیست .
در کمپانی تعاونی یگانه , عضویت در آن برای گروهی مختص نظیر کارگران , دانشجو ها , کشاورزان , زنان , پزشکان و وکلای دادستانی و شغل ها مختص و نظایر این ها با رعایت موقعیت آزاد انتخاب می شود .
در موسسه ها تعاونی همگی با نیز برابرند و کلیه همکار یکدیگرند و از نگاه نژاد , لهجه , رنگ , پوست , تابعیت , شغل و غیره هیچکدام از اعضاء بر دیگری برتری ندارند .
• دست کم سرمایه کمپانی تعاونی
برای اندازه سرمایه کمپانی تعاونی دست کم مقرر شدهاست . به موجب راهبرد تشکیل تعاونی ها , دستکم سرمایه برای تشکیل موسسات تعاونی عام و مختص , به ترتیب یکصد میلیون ریال و روستا میلیون ریال , انتخاب میگردد . هر تعاونی زمانی تشکیل و ثبت می شود که دست کم یک سوم سرمایه آن تادیه و درحالتی که به صورت نقدی و جنسی باشد , روزنگار و تسلیم شده باشند . قابل ذکر است که تعاونی های مذکور بعد از تشکیل در زمان کار هم می بایست پیوسته مبالغ دستکم سرمایه های فوق را داشته باشند .