ثبت کمپانی و جایگاه بندی کمپانی در بابل
شناخت گونه های موسسه ها
ماده 20 ضابطه تجارت , موسسات تجاری را به هفت قسم به شرح زیر طبقه بندی کرده است :
1 - کمپانی سهامی ( مشتمل بر سهامی عام و سهامی یگانه )
2 - موسسه ها دارای مسئولیت محدود
3 - موسسه ها تضامنی
4 - شرکت ها نسبی
5 - شرکتهای مختلط سهامی
6 - شرکتهای مختلط غیرسهامی
7 - شرکتهای تعاونی ( مشتمل بر ساخت , مصرف , اعتبار , وام و روستایی )
کمپانی سهامی عام : دراین مدل شرکت های , سرمایه کمپانی عمدتاَ به وسیله مردمان تامین می شود . برهمین اصل یکسری که اصطلاحاَ به آنها هیئت موسس یا این که موسسین گویند , بایستی دستکم بیست درصد سرمایه کمپانی را خویش تعهد نموده و سی و پنج درصد مبلغ تعهد شده را در حسابی به اسم کمپانی در حالا تاسیس نزد یک کدام از بانک ها واریز کنند .
کمپانی سهامی مختص : کمپانی سهامی مختص , شرکتی است که میان سه نفر یا این که بیشتر ساخته شده که سرمایه آن بوسیله موسسین آن تامین شده و در آن پذیره نویسی و مجمع همگانی موسس نیست . در بدو تاسیس باید سی و پنج درصد از سرمایه کمپانی بوسیله اعضاء در اکانت مخصوصی در بانک واریز شود .
کمپانی وفادار محدود : این مجموعه , شرکتی به اصطلاح صمیمانه و خانوادگی است که بیشتر در بین اشخاصی که با نیز دوست و رابطه ها مالی داراهستند تشکیل می شود . ماده 94 ضابطه تجارت , کمپانی بامسئولیت محدود را چنین تعریف نموده است : کمپانی بامسئولیت محدود , شرکتی است که فی مابین دو یا این که یکسری نفر برای کارها تجاری درست شده و هرمورد از شرکاء سوای اینکه سرمایه به سهام یا این که قطعات سهام تقسیم شده باشد تنها تا میزان سرمایه خویش مسئول قروض و تعهدات کمپانی است .
کمپانی تضامنی : کمپانی تضامنی , شرکتی است که دربین دو یا این که یکسری نفر بامسئولیت تضامنی و برای انجام کارها تجاری تشیل می شود . دراین این موسسه شرکت های در شرایطی که میزان دارایی و اموال کمپانی برای پرداخت تعهدات و دیون کمپانی کفایت ننماید , هرمورد از شرکاء مسئول پرداخت تمام قروض کمپانی میباشند .
کمپانی نسبی : کمپانی نسبی , شرکتی است که فی مابین دو یا این که چندین نفر دارای تعهد نسبی و برای انجام کارها تجاری تشکیل می شود . دراین این مجموعه موسسه ها چنانچه میزان دارایی و اموال کمپانی برای پرداخت بدهی های کمپانی کافی نباشد , هرمورد از شرکاء به نسبت سرمایه خویش در کمپانی مسئول پرداخت قروض میباشند .
کمپانی مختلط سهامی : کمپانی مختلط سهامی شرکتی است که برای کارها تجاری بی یک جمع شرکاء سهامی و یک یا این که یکسری نفر سهم دار ضمانت کننده تشکیل می شود که در نام کمپانی باید عبارت کمپانی مختلط و لااقل نام یکیاز شرکاء ضمانت کننده قید شود .
کمپانی مختلط غیرسهامی : کمپانی مختلط غیرسهامی , شرکتی است که فی مابین یک یا این که یکسری نفر سهم دار ضمانت کننده و یک یا این که چندین نفر سهیم دارای مسئولیت محدود سوای تکثیر سهام , برای انجام کارها تجاری تشکیل می شود .
کمپانی تعاونی : شرکتی است که برای بازه زمانی نامحدود و به مراد رفع احتیاجات مشترک شرکاء و بهبود حال و روز دنیوی و اجتماعی آنها تشکیل می شود .
• دستکم افراد ضروری برای تشکیل کمپانی تجاری
شرکتهای تجاری را از جهت دستکم افراد حتمی برای تشکیل آنها می شود به 4 جور تقسیم نمود :
الف - موسسه ها 2 شریکه : نظیر کمپانی متعهد محدود , کمپانی تضامنی , کمپانی نسبی و کمپانی مختلط غیرسهامی
ب - موسسه ها 3 شریکه : نظیر کمپانی سهامی مختص و کمپانی مختلط سهامی
ج - کمپانی 5 شریکه : نظیر کمپانی سهامی عام
د - کمپانی 7 شریکه : مثل کمپانی تعاونی
شایان ذکر است در جمهوری اسلامی ایران هیچ شرکتی را نمیتوان با یک سهم دار ایجاد کرد .
• سرمایه ثبت کمپانی
یکی لازمات رسمی در طول ثبت شرکت ها تجاری , گزینش میزان سرمایه کمپانی است . هر کمپانی تجاری بایستی به هنگام تشکیل و ثبت خویش در سازمان ثبت شرکت های در قالب اساسنامه یا این که کمپانی طومار و اظهارنامه ثبت کمپانی , سرمایه کمپانی در اکنون تاسیس و ثبت را اعلام کند .